Fičí vaša stránka prostredníctvom http/2 protokolu?

Rýchlejší web vďaka HTTP/2

Viete o tom, že HTTP/2 protokol môže značne zrýchliť načítanie vašej stránky, nakoľko dokáže v jednej chvíli spracovať súčasne viacero požiadaviek, kdežto jeho staršia verzia HTTP/1.1 len jednu?

Predstavte si čašníka, ktorý vám nosí vami objednané jedlo. Pri HTTP/1.1 vám najskôr donesie predjedlo, neskôr polievku, potom hlavné jedlo a nakoniec dezert. Pri HTTP/2 vám prinesie všetko jedlo na jednom podnose naraz.

Čo myslíte, pri ktorom spôsobe budete mať vaše jedlo skôr?

Obdobne sa to deje aj pri otváraní vašej webovej stránky, ktorá na jej zobrazenie potrebuje z webového servera načítať rôzne obrázky, JS a CSS súbory. Je jasné, že modernejším HTTP/2 protokolom sa všetky tieto súbory do vášho počítača prenesú podstatne rýchlejšie.

Aby ste mohli túto rýchlosť využiť, je potrebné splniť najmä:

  • stránky otvárate v modernom webovom prehliadači, ktorý HTTP/2 protokol podporuje
  • na vašej web stránke máte nasadený SSL certifikát (kontaktujte ma, ak ho nemáte)
  • web server vašej hostingovej spoločnosti, kde máte stránku hostovanú, tento protokol podporuje. Dokonca ešte aj v dnešnej dobe sa často stretávam s tým, že niektorí poskytovatelia túto podporu nemajú. To, či vaša stránka túto podporu má, si viete ľahko overiť napr. na stránke http2.pro Ak zistíte, že nie, zrejme je načase zmeniť hosting, odporúčam WebSupport, ktorý má http/2 podporu na všetkých svojich serveroch (viac sa dočítate v tomto článku).

P.S. Aj tento tip na zrýchlenie WordPress stránky nájdete v mojom prémiovom ebooku 11 overených tipov ako zrýchliť vašu WordPress stránku

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore