Zaokrúhľovanie hotovostných platieb – novinka od júla 2022

Zaokrúhľovanie hotovostných platieb v eshope

Od 1.7.2022 u nás vznikla nová povinnosť zaokrúhľovania centov pri hotovostných platbách na 5 eurocentov. Spracoval som pre vás stručný prehľad pravidiel zaokrúhľovania v zmysle zákona.

 

Ako sa zorientovať v zaokrúhľovaní?

Zaokrúhľuje sa až výsledná cena za nákup platený v hotovosti. Mince v hodnote 1 a 2 centy zároveň zostávajú v obehu ako platné platidlo, teda nimi môžete platiť a takisto vám môžu byť vydané. Bezhotovostné platby sa nezaokrúhľujú.

Príklady zaokrúhľovania pri hotovostnej platbe:

Cena v EUR PRED zaokrúhlením 1,01 1,02 1,03 1,04 1,05 1,06 1,07 1,08 1,09
Cena v EUR PO zaokrúhlení 1,00 1,00 1,05 1,05 1,05 1,05 1,05 1,10 1,10

Platba v hodnote 0,01 a 0,02 Eur sa musí zaokrúhliť na 0,05 Eur.

 

Môžem časť platby zaplatiť v hotovosti a zvyšok bezhotovostne?

Áno. Možné je tiež zaplatiť kombináciou platieb, napríklad hotovosťou a platobnou kartou alebo stravnými lístkami. Zaokrúhľuje sa iba časť platby, ktorá je platená v hotovosti.

 

Môžem sa rozhodnúť, že dobierku zaplatím v hotovosti a nie bezhotovostne?

Áno. V takejto situácii kuriér na základe zmeny spôsobu platby na dobierku z bezhotovostnej na hotovostnú prijme od zákazníka zaokrúhlenú platbu v hotovosti. Zmenu spôsobu platby so zaokrúhlenou sumou vyznačí na doklade, ktorý odovzdáva predajcovi. Zákazník podpisom na doklade potvrdzuje skutočnosť, že zaplatil v hotovosti. Kuriér predajcovi odovzdá zaokrúhlenú sumu platenú v hotovosti. Potvrdená informácia o zaplatenej sume zo strany zákazníka (podpisom na doklade) predstavuje účtovný záznam v súlade so zákonom o účtovníctve.

 

Týka sa zaokrúhľovanie všetkých hotovostných operácií?

Nie. Pri vrátení tovaru a platby pri vrátení tohto tovaru sa neuplatňujú vyššie uvedené pravidlá zaokrúhľovania. Rovnako sa zaokrúhľovanie nevzťahuje na výplatu mzdy, náhrady za cestovný príkaz, pokuty, penále, úroky, medzinárodné tarify v oblasti pôšt podľa osobitných predpisov.

Viac podrobností o tejto téme nájdete napríklad na stránke www.mfsr.sk alebo v zákone č. 457/2021 Z. z., ktorým sa mení zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 18/1996 Z. z. o cenách v znení neskorších predpisov.

 

Ako si poradiť so zaokrúhľovaním vo WooCommerce?

Pre WooCommerce ponúka riešenie napríklad česká firma Toret, ktorá pripravila plugin Zaokrouhlení objednávky

Tento plugin garantuje kompatibilitu s WooCommerce 4.3. a vyšším a takisto je plne kompatibilný s ostatnými pluginmi Toret. Vďaka podrobnej dokumentácii ho rýchlo a jednoducho nastavíte a ľahko sa zorientujete v jeho funkciách.

Je dostupný v českej, slovenskej a anglickej verzii. Podporuje viaceré meny a takisto si môžete vybrať krajiny, pre ktoré bude zaokrúhľovať.

Pomocou tohto pluginu môžete vytvárať prakticky neobmedzené množstvo pravidiel pre zaokrúhľovanie objednávok.

 

kúpiť plugin Zaokrouhlení objednávky

 

zľava 15% na všetko
Kupón

Česká firma Toret sa špecializuje na WooCommerce pluginy pre české a slovenské eshopy. Niekoľko z nich využívam aj vo svojom obchode so stavebnicami LaQ.

More Less
Bez obmedzenia

V prípade, že máte na svojom eshope zrealizované prepojenie so SuperFaktúrou, môžete zaokrúhľovanie platieb v hotovosti na 5 centov riešiť aj prostredníctvom nej.

 

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore