Ako vložiť kód Google Analytics (alebo iný kód) do WordPress stránky

Potrebujete vložiť do vašej WordPress stránky kód Google Analytics, Facebook Pixel, alebo nejaký iný kód? Môžete na to pre každý typ kódu použiť samostatné špecializované pluginy (neodporúčam), alebo využite niektorý z týchto všeobecných postupov a všetky kódy vložte na jedno miesto.

 

Pridanie prostredníctvom nastavení témy

Niektoré témy už priamo v sebe, v ich nastaveniach, obsahujú možnosť pridávania rôznych vlastných kódov. Prejdite si teda nastavenia vašej témy a skúste túto možnosť nájsť. Ak to téma dovoľuje, vložte kódy tam, a nemusíte tak inštalovať žiadne ďalšie dodatočné pluginy.

 

Pridanie prostredníctvom Elementora

Ak máte vašu web stránku tvorenú prostredníctvom Elementor Pro (napr. ja takto vytváram všetky stránky), nie je potrebné inštalovať žiadne pluginy, Elementor má túto funkcionalitu priamo v sebe.

  • v hlavnom menu administrácie WordPressu zvoľte Elementor > Custom Code
  • kliknite na „pridať nový“
  • otvorí sa vám stránka, kde vyplníte:
    1. Nadpis – zadajte hocijaký nadpis, je to len pre vašu potrebu, aby ste v prípade zadania viacerých kódov, ich vedeli od seba odlíšiť
    2. Poloha – zvoľte, kde bude kód pridaný. Zrejme pôjde do časti <head>, teda hlavičky
    3. Kód – do najväčšieho políčka vložte samotný kód
    4. a už len dajte „publikovať“

  • otvorí sa vám okno, v ktorom si môžete nastaviť podmienky, kde všade chcete kód načítavať. Môžete nechať nastavenú predvyplnenú hodnotu „Entire Site“, čím povolíte kód na komplet celom webe a už len dajte uložiť (tlačidlo „Save & Close“). Ak by ste ale potrebovali načítavanie kódu na niektorých podstránkach obmedziť, upravte podmienky zobrazovania podľa vašich potrieb.

 

Pridanie prostredníctvom úpravy PHP skriptu

Tento postup je vhodný skôr pre pokročilých používateľov, ktorým bude stačiť (verím, že áno) iba toto krátke zhrnutie:

  • do child témy nakopírujte súbor header.php (ak sa kód vkladá do hlavičky)
  • tento súbor zeditujte a požadovaný Google Analytics kód (prípadne iný) vložte niekde medzi tagy <head>….</head>

 

Pridanie prostredníctvom pluginu

Ak vaša téma neumožňuje v jej nastaveniach vkladať kódy, nepoužívate Elementor Pro, ani nie ste dostatočne zbehlí pre vloženie kódu do súboru header.php, využite tento posledný, zrejme najjednoduchší spôsob, vhodný aj pre úplných začiatočníkov – nainštalujte si plugin Insert Headers and Footers, ktorý aktuálne využíva cca 1 milión stránok. Po inštalácii pluginu choďte v hlavnom menu do Nastavenia > Insert Headers and Footers a váš kód vložte podľa potreby buď do hlavičky („Scripts in Header“), tela („Scripts in Body“), alebo pätičky („Scripts in Footer“) v závislosti od toho, kde je potrebné daný kód vložiť. Najčastejšie sa ale tieto kódy vkladajú do hlavičky.

Viete o nejakých iných možnostiach? Napíšte do komentára.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore