Čo je to FTP?

Čo je to FTP

FTP, alebo File Transfer Protocol, je štandardizovaný protokol, ktorý sa používa na prenos súborov medzi počítačmi v počítačovej sieti cez TCP/IP protokol. FTP umožňuje užívateľom kopírovať súbory z jedného počítača na druhý cez internet a zároveň poskytuje možnosti pre riadenie prístupu a manipuláciu so súbormi na vzdialenom serveri.

Existujú dva hlavné druhy prenosu dát pomocou FTP:

  1. Aktívny režim:
    • V aktívnom režime klient otvára aktívne spojenie pre prenos dát, a server vytvára nové spojenie pre prenos dát späť klientovi.
    • Aktívny režim sa môže v niektorých prípadoch stretávať s problémami, ak má klient obmedzený prístup k otváraniu nových portov.
  2. Pasívny režim:
    • V pasívnom režime klient vytvára spojenie pre prenos dát a server ho prijíma.
    • Pasívny režim môže byť užitočný v prípadoch, keď klient nemôže otvoriť nové porty pre pripojenie.

FTP je často používaný na nahrávanie a sťahovanie súborov na alebo z webových serverov, a je súčasťou mnohých programov a nástrojov na prenos súborov. Medzi najznámejšie programy pre prácu s FTP patria Total Commander, WinSCP, FileZilla. V dnešnej dobe je však FTP často nahradzovaný bezpečnejšími protokolmi, ako je napríklad SFTP (Secure File Transfer Protocol) alebo FTPS (FTP Secure), ktoré zabezpečujú šifrovanie prenosu dát a autentifikáciu pomocou bezpečných certifikátov.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore