Vytvárate nový web? Ukryte ho pred návštevníkmi, kým nebude hotový.

Či už vytvárate nový web, alebo robíte úpravy na tom existujúcom, zrejme potrebujete zabezpečiť, aby daný web nebol pred jeho návštevníkmi viditeľný, kým s úpravami neskončíte. Isto mi dáte za pravdu, že by to nevyzeralo moc profesionálne, ak by boli na web stránke v reálnom čase viditeľné všetky úpravy, ktoré na nej vykonávate, najmä vo fáze jej vytvárania.

Je preto vhodné, aby ste web počas týchto úprav pred návštevníkmi ukryli. To je možné docieliť rôznymi pluginami, ktoré na ňom zapnú tzv. mód (režim) údržby (maintenance mode). Keď je web v tomto režime, najčastejšie sa pre neprihlásených návštevníkov zobrazuje len nejaká jednoduchá stránka, ktorá informuje o tom, že na webe sa pracuje. Prihláseným užívateľom sa ale aj naďalej zobrazuje web bez obmedzenia.

 

Odporúčané pluginy pre režim údržby

Keď si v oficiálnom WordPress repozitári dáte hľadať kľúčové slovo „maintenance“ dostanete zhruba 1000ku dostupných pluginov. Medzi tie najznámejšie a najviac používané patria asi tieto:

Je teda na vás, ktorý z nich si vyberiete a budete na svojich stránkach používať, všetky zabezpečia požadovanú funkcionalitu. Každému vyhovuje niečo iné.

 

Mód údržby v Elementore

Ak svoj web vytvárate v populárnom page builderi Elementor (viac ako 5 miliónov stiahnutí), nie je potrebné žiadny z týchto pluginov inštalovať. Elementor totiž mód údržby obsahuje už priamo v sebe. Obdobne to bude aj pri iných builderoch.

Pre jeho aktivovanie choďte v menu do Elementor/Nástroje a prepnite sa na kartu Mód údržby.

Elementor - mód údržby

K dispozícii budete mať 3 položky nastavenia.

Zvoľte si režim

Na výber je jedna z troch hodnôt:

  • Zakázaný – mód údržby je na webe vypnutý
  • Pripravujeme – vhodné zapnúť pri úplne novom webe, keď ho ešte len vytvárate
  • Mód údržby – odporúčam zapínať len dočasne, keď na funkčnom webe vykonávate údržbu

Kto má prístup

Nastavujete, kto bude vidieť štandardný web, a kto len stránku s informáciou o údržbe. Môžte zvoliť:

  • Prihlásený – web vidí každý prihlásený užívateľ bez ohľadu na jeho rolu (štandardne sú vo WordPress role: odberateľ, prispievateľ, autor, editor, administrátor)
  • Vlastné – môžte vybrať konkrétne role užívateľov, ktorí budú mať k webu prístup

Zvoľte si šablónu

Vyberte si zo zoznamu šablónu, ktorá sa bude zobrazovať neprihláseným návštevníkov, prípadne si vytvorte novú.

Po aktivovaní módu údržby sa vám v administrácii v hornom admin paneli bude zobrazovať „Mód údržby je ZAPNUTÝ“, aby ste to mali stále na očiach a nezabudli ho vypnúť, keď ho už nebudete potrebovať.

Mód údržby je zapnutý

2 názory na “Vytvárate nový web? Ukryte ho pred návštevníkmi, kým nebude hotový.”

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore