5 SEO pluginov, ktoré Vám pomôžu uspieť na Google

5 SEO pluginov, ktoré vám pomôžu uspieť na Google

Pokiaľ sa na svojom webe venujete SEO, určite máte nainštalovaný jeden zo základných WordPress pluginov, ktoré sú pre optimalizáciu pre vyhľadávače nevyhnutné, a to Yoast SEO (prípadne jeho ekvivalent).

Tento plugin vám pomôže nastaviť všetky základné kamene SEO ako Title Tagy, Meta Descriptiony či vygenerovať súbor sitemap.xml. Optimalizácia webu pre vyhľadávače však týmto pluginom nekončí, ale len začína, takže jeho samotné nastavenie vám úspech vo vyhľadávaní nezaručí.

SEO je komplexný proces, v rámci ktorého sa musíte sústrediť na viacero faktorov na vašom webe, ktoré prispievajú k lepšej používateľskej skúsenosti a v neposlednom rade k vyšším pozíciám vo vyhľadávačoch. Preto sa v tomto článku zameriam na ďalších 5 pluginov pre SEO, ktoré vám pomôžu uspieť na Google a ktoré by ste mali mať nainštalované po boku pluginu Yoast SEO.

Poďme na to.

SEO Pluginy

  1. Redirection
  2. Broken Links Checker
  3. W3 Total Cache
  4. Asset CleanUp: Page Speed Booster
  5. Auto Image Attributes From Filename With Bulk Updater
  6. Bonus: WebP Converter for Media

1. Redirection

Plugin Redirection je skvelým riešením pri manažovaní presmerovaní URL adries na vašom webe. Z pohľadu SEO je URL štruktúra webu extrémne dôležitá. Ak náhodou zmeníte URL niektorej stránky alebo článku na vašom webe – napr. z vasadomena.sk/ukazkova-url na vasadomena.sk/nova-ukazkova-url – tak stará URL prestane existovať (bude na nej chyba 404).

Pre Google bude nová URL adresa úplne novou stránkou (aj keď bude na nej identický obsah ako na pôvodnej URL), a tak ju bude musieť nanovo objaviť a indexovať. A pokiaľ na starú URL smerovali externé alebo interné spätné odkazy, tie budú teraz prenášať celý „link juice“ (silu spätného odkazu) na neexistujúcu URL (s chybou 404) a nová URL z nich nebude mať žiaden prínos.

Preto je bežnou SEO praxou, že sa pri zmene URL adresy stránky alebo článku nastavuje presmerovanie (301 redirect), ktoré každého užívateľa, ktorý príde na web cez starú URL, presmeruje na novú URL.

301 redirect (na rozdiel od 302 redirectu) prenesie na novú URL plnohodnotne aj celý „link juice“ – čiže silu, ktorú pôvodná stránka získala spätnými odkazmi. Vďaka tomu minimalizujete riziko toho, že po zmene URL adresy článku na ňom stratíte pozície vo vyhľadávaní.

SEO plugin redirection

WordPress plugin Redirection vám umožní jednoducho pridávať presmerovania, takže pri zmenách URL adries nemusíte ručne upravovať súbor .htaccess a presmerovania tam zapisovať. Taktiež vám umožní nastaviť, aby sa na vašom webe 301 presmerovania nastavovali automaticky vždy, keď nejakú URL adresu zmeníte.

Ďalší skvelý plugin, ktorý vie zjednodušiť SEO proces na vašom webe, je Broken Link Checker. Ak máte na webe veľa nefunkčných odkazov (stránky s chybou 404, anglicky Broken Links), môžu prispievať k horšej použiteľnosti vášho webu. Nefunkčné odkazy môžu vytvárať zlú užívateľskú skúsenosť a frustrovať čitateľov.

Taktiež sa vám kvôli nim môže na webe strácať „link juice“ (sila spätných odkazov), ktorý sa snažíte rozložiť na svojej stránke s cieľom posilniť obsah na vašom webe, na ktorý nesmerujú žiadne externé spätné odkazy.

Preto je z pohľadu SEO vo vašom najlepšom záujme identifikovať nefunkčné odkazy a opraviť ich. Nefunkčný odkaz môžete vymeniť za iný alebo ho presmerovať. S identifikáciou nefunkčných odkazov vám pomôže plugin Broken Link Checker, ktorý v pravidelných intervaloch prehľadá celú vašu stránku a nahlási všetky nájdené nefunkčné odkazy.

SEO plugin Broken Link Checker

 

3. W3 Total Cache

Rýchlosť webu (predovšetkým rýchlosť na mobilných zariadeniach) je jedným z faktorov, ktoré priamo ovplyvňujú pozície vášho webu vo vyhľadávaní. Preto by ste mali dbať na to, aby sa vaša webstránka načítavala čo najrýchlejšie.

Vo WordPresse vám s tým vie pomôcť napr. plugin W3 Total Cache, vďaka ktorému si môžete na webe zapnúť cache, minifikovať CSS súbory, Javascripty, alebo nastaviť Lazy Load na obrázkoch.

Všetky tieto faktory vám pomôžu zlepšiť rýchlosť webu, PageSpeed Insights skóre, používateľskú skúsenosť a posunúť web vyššie vo vyhľadávaní na Google.

TIP: Pre čo najlepšie výsledky použite miesto W3 Total Cache platený WP Rocket.

 

4. Asset CleanUp: Page Speed Booster

Rýchlosť webu je priamo ovplyvnená aj množstvom .CSS a .JS súborov, ktoré sa pri spustení stránky musia načítať. V mnohých prípadoch sa na jednotlivých stránkach a článkoch na vašom webe načítavajú aj .CSS a .JS súbory, ktoré dané stránky a články nepoužívajú.

Preto, keď na webe robíte technické SEO a snažíte sa zrýchliť stránku, jednou z častých úloh je redukcia nepoužívaných CSS štýlov, aby sa na stránke, kde niektoré štýly nie sú nutné, sa tieto štýly vôbec nenačítavali a nespomaľovali tak web.

Skvelým nástrojom na vypnutie nepoužívaných štýlov na jednotlivých stránkach je plugin Asset CleanUp: Page Speed Booster.

Uvediem príklad.

Ak napríklad na vykresľovanie tabuliek na webe používate plugin TablePress, no na domovskej stránke žiadnu tabuľku nemáte, môžete vypnúť načítavanie .JS a .CSS súborov tohoto pluginu na domovskej stránke. To isté platí pre každú stránku či článok, kde daný plugin a jeho súbory nepotrebujete.

SEO Plugin Asset CleanUp

Podobný (a veľmi častý) prípad je, keď používate plugin na kontaktný formulár. V podstate na stránkach a článkoch, kde kontaktný formulár nemáte, nepotrebujete jeho .JS a .CSS súbory, takže ich môžete cez Asset CleanUp vypnúť. Jediná stránka, kde tieto .CSS a .JS súbory necháte zapnuté, je stránka, na ktorej sa nachádza kontaktný formulár.

Výsledkom takejto optimalizácie je web, ktorý sa oveľa rýchlejšie načítava, čo je dobré nielen pre užívateľov, ale aj pre vaše pozície na Google.

 

5. Auto Image Attributes From Filename With Bulk Updater

Obrázky zohrávajú z pohľadu SEO dôležitú úlohu. Na web by ste ich mali nahrávať v správnom formáte, skomprimované a v minimálnej potrebnej veľkosti – aby ste zabezpečili čo najvyššiu rýchlosť webu a skvelú používateľskú skúsenosť.

O tom ako správne optimalizovať obrázky na vašom WordPress webe si môžete viac prečítať v článku: Jakým nejčastějším chybám se vyvarovat u obrázku na webu.

Z pohľadu SEO by ste do každého obrázku mali doplniť Alt Tag, aby vyhľadávače vedeli, o čom daný obrázok je a mohli adekvátne zobrazovať vo vyhľadávaní nielen konkrétnu stránku, ale aj samotný obrázok.

Pokiaľ máte veľký web a denne naň nahrávate desiatky alebo stovky obrázkov, ručné dopĺňanie Alt tagu do každého jedného z nich vám môže zabrať veľa času. V tomto prípade sa pre zefektívnenie práce opäť oplatí použiť plugin. Vhodným riešením je plugin Auto Image Attributes From Filename With Bulk Updater.

Tento plugin sám doplní Alt tag, nadpis, titulok a popis obrázku na základe názvu súboru, ktorý do wordpressu nahráte. Takže v tomto prípade vám stačí správne pomenovať súbor obrázku, ktorý budete nahrávať na web a všetky ostatné polia už za vás doplní plugin.

SEO plugin Auto Image Attributes

 

Bonus: WebP Converter for Media

Ako už viete, obrázky by ste mali nahrávať na web skomprimované a v minimálnej potrebnej veľkosti, aby sa web načítaval čo najrýchlejšie a aby ste dosiahli čo najlepšie pozície vo vyhľadávačoch. Samotný Google vo svojich PageSpeed Insights reportoch odporúča, aby weby zobrazovali obrázky vo formátoch ďalšej generácie, ako je WebP (tento formát podporuje 90% prehliadačov).

Skonvertovať obrázky do WebP vám pomôže plugin WebP Converter for Media. Výhodou tohto pluginu je, že vždy, keď prehliadač načíta obrázok, plugin skontroluje, či prehliadač podporuje formát WebP, a ak áno, zobrazí obrázok v danom formáte.

 

Zhrnutie

Pri optimalizácii webu pre vyhľadávače samotné nastavenie pluginu Yoast SEO nestačí, nakoľko SEO je oveľa komplexnejší proces, v ktorom musíte vziať do úvahy veľké množstvo faktorov.

Preto ak je vašim cieľom úspech na Google, nainštalujte si na svojom webe po boku pluginu Yoast SEO týchto ďalších 5 pluginov. Samozrejme, nezabudnite si k nim prečítať príslušnú dokumentáciu, aby ste ich správne nastavili.

Tieto SEO pluginy (ak sú nastavené správne) vám pomôžu posunúť váš SEO proces o krok ďalej a uľahčia vám cestu k vyšším pozíciám vo vyhľadávaní.

Držím palce.

5 názorov na “5 SEO pluginov, ktoré Vám pomôžu uspieť na Google”

    1. SEO je komplexný proces a rýchlosť webu je jedným z faktorov, ktoré ovplyvňujú pozície vo vyhľadávaní. Preto som sa v článku zameral na pluginy, ktoré vedia pomôcť s čiastkovými SEO úlohami, medzi ktoré môžeme zaradiť napríklad aj zlepšenie rýchlosti webu 🙂

      1. Ja rýchlosť považujem za veľmi malý faktor. Všetko pod 2 sekundy je úplne v pohode. Také redirecty sa dajú robiť priamo v HTACESS – alebo cez Rank Math Pro. Originálny obsah je king všetkého – na to zatiaľ plugin neexistuje :))

  1. Miesto W3 Total Cache z bezplatných kešovacích pluginov preferujem radšej WP Fastest Cache. Je podstatne jednoduchší na nastavovanie a svoju robotu robí znamenite. Z tých platených jednoznačne odporúčam WP Rocket, to je jednoducho TOPka v tejto oblasti.

    1. W3 Total Cache mi pri aktualizácií rozbil jeden z mojich webov. Od vtedy na ňom používam práve WP Fastest Cache. Na druhej strane zas až taký veľký rozdiel medzi nimi nevidím.

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore