Robíte túto hlúpu chybu pri výbere WordPress témy?

Robíte túto hlúpu chybu pri výbere WordPress témy?

Keď som začínal s tvorbou web stránok postupoval som pri výbere vhodnej WordPress témy (šablóny), na ktorej postavím novú web stránku, ako asi väčšina začiatočníkov. Otvoril som google a dal hľadať „wordpress free themes“.

Následne som sa „prehrabával“ desiatkami odkazov, čítal recenzie, pozeral demá jednotlivých tém. Po užšom výbere vhodných šablón som ich následne skúšal na svojej testovacej WordPress stránke. Bola to robota minimálne na niekoľko hodín. Zbytočná. Taktiež kvalita väčšiny týchto WordPress tém bola pravdepodobne dosť mizivá. Vtedy som vôbec neriešil akú má daná téma históriu, používateľskú základňu, ako často je aktualizovaná, aká je rýchla… dôležité bolo, že bola zadarmo a páčila sa mi 🙂

Teda to, že sa mi páčila je dosť nepresný pojem. Zväčša to boli len nejaké obrázky demo stránky, ktorými si ma téma získala, funkcionalita ma až tak netrápila. Keď som ju ale potom do WordPress nainštaloval, zistil som, že téma neumožňuje import demo údajov, takže som vo výsledku dostal čistú stránku. Ak aj téma tento import umožňovala, stále som nemal vyhraté. Tak, či tak, bolo potrebné naučiť sa s danou témou pracovať, otvoriť si ku nej manuál a skúšať, čo a ako spraviť, aký shortcode použiť… Ďalší zbytočne „zabitý“ čas.

 

Ako zjednodušiť proces výberu WordPress témy?

Predpokladáte správne, časom ma toto prestalo baviť, aby som pre každú web stránku hľadal inú tému a učil sa s ňou robiť. Tadiaľto cesta neviedla. Rozmýšľal som, ako tento proces zjednodušiť. Začal som sa teda obzerať po nejakých balíkoch tém od jedného autora, ktoré by sa dali použiť na rôzne typy web stránok a hlavne aby mali jednotný spôsob ovládania. Taktiež už nebola pre mňa podmienka, aby boli zadarmo. Uvedomil som si, že ak chcem kvalitné témy, s pravidelnými aktualizáciami, toto zrejme zadarmo nedostanem a bude potrebné aj nejaké to euro zaplatiť.

Opäť som sa teda pustil do googlenia. Postupne som sa dopracoval k PixelEmu témam, ktoré spĺňali všetky moje vtedajšie požiadavky. Zakúpil som si rovno balík pre vývojárov, takže za ročný poplatok som mal prístup ku všetkým ich témam, ktoré som mohol použiť na neobmedzenom počte stránok. Pri tvorbe novej stránky som tak vyberal tému už len z tohto balíka, čo mi aj vzhľadom na podobné používanie jednotlivých tém, ušetrilo pár hodín času. Stále to však bolo o tom, že musím riešiť, akú tému na stránke použiť.

 

Posun na ďalšiu úroveň

Moje myšlienky sa preto začali uberať ďalším smerom. Prečo vlastne riešim pre každý web inú tému? Nebolo by jednoduchšie vytvárať všetky weby v jednej univerzálnej téme, aby som nemusel zakaždým riešiť výber vhodnej témy? Nebolo by lepšie vedieť poriadne ovládať jednu WordPress tému, ako len tak okrajovo X iných? Samozrejme, že áno!

Čo teda nasledovalo? Tipujete správne, opäť googlenie 🙂 Dal som si za cieľ nájsť jednu perfektnú tému, ktorú by som vedel použiť na rôzne typy webov, vrátane eshopov. Takú, ktorá by spĺňala tieto požiadavky:

  • musí byť rýchla a bezpečná
  • musí byť pravidelne aktualizovaná
  • malo by ju používať čo najviac ľudí
  • mala by umožňovať import rôznych predpripravených dizajnov
  • musí dobre spolupracovať s rôznymi page buildermi
  • mala by byť čo najviac lokalizovaná do slovenčiny
  • musí podporovať WooCommerce

Po pár dňoch pátrania mi z môjho prieskumu vzišli títo kandidáti na konečný výber ideálnej WordPress témy:

Všetky z nich (okrem Divi, ktorá je štandardne platená) ponúkajú bezplatné, aj platené verzie. Rad radom som si teda tie bezplatné verzie na svoj testovací WordPress nainštaloval a skúšal s nimi pracovať. Po dôkladnom otestovaní a prečítaní X rôznych recenzií som sa rozhodol – vybral som si tému Astra. Nakoľko jej platená verzia obsahovala rôznu zaujímavú funkcionalitu, ktorú  bezplatná verzia neponúkala, rovno som si ju aj zakúpil. Odvtedy vytváram web stránky už len za použitia tejto témy. Som s ňou maximálne spokojný, veľmi dobre sa mi s ňou pracuje. Myslím, že som sa pri výbere rozhodol správne.

zľava 10%
Kupón

Obľúbená multifunkčná téma optimalizovaná pre rýchlosť.

More Less
Bez obmedzenia

 

Kombinácia témy a page buildera

Dobre, tému mám vybratú, ešte by to chcelo nejaký nástroj, page builder, na tvorbu stránok. Tento výber som riešil v podstate paralelne s výberom samotnej témy. Po preštudovaní rôznych recenzií som sa rozhodoval medzi Divi a Elementor. Nakoľko som sa ale pri výbere témy rozhodol pre Astra, nebolo pri výbere page buildera potrebné nič viac špeciálne riešiť – vyhral Elementor. Tento som si taktiež zakúpil a tak môžem naplno využívať celú jeho funkcionalitu. Vďaka tejto kombinácii Astra Pro + Elementor Pro viem viac-menej vytvoriť akýkoľvek dizajn webu.

Celý proces sa tak uzavrel, zjednodušil som si prácu, ušetril niekoľko drahocenných hodín pri výbere témy, vďaka čomu môžem ušetrený čas venovať radšej samotnej tvorbe webu.

DOPLNENIE 8.3.2021
Po roku od napísania tohto článku sa u mňa situácia trošku zmenila. Stránky síce stále vytváram za použitia buildera Elementor Pro, avšak postupne začínam miesto témy Astra používať tému Hello Elementor vytvorenú priamo firmou, ktorá stojí aj za Elementorom. Že prečo? Za posledný rok sa Elementor posunul dosť výrazne dopredu. Aktuálne má už priamo v sebe zabudovaný vlastný „customizer“ (čo v čase písania článku nemal), takže nie je potrebné vo WordPress cez „vzhľad/prispôsobiť“ vôbec nič konfigurovať (a v tejto téme by ste tam ani nič nenastavili). Komplet celá stránka sa tak dá vytvoriť cez Elementor Pro.

Spomínaná téma Hello Elementor je ultra jednoduchá téma, ktorá neposkytuje žiadnu funkcionalitu, žiadne nastavenia, vďaka čomu je veľmi rýchla a nepotrebuje žiadne zbytočné JS/CSS súbory. Spolieha sa na to, že celá stránka bude vytváraná/nastavovaná cez Elementor Pro a naplno využije jeho tvorcu tém.

Pozor! Ak máte iba bezplatný Elementor, naďalej odporúčam tému Astra.

15 názorov na “Robíte túto hlúpu chybu pri výbere WordPress témy?”

  1. Zdravim, mam len otazku ci poznate X Theme od Theme.co? Ja to pouzivam a som s tym velmi spokojny cena/kvalita super a podpora uplne bez problemova spokojnost. Ma 2 varianty X a X Pro podla narocnosti projektu si clovek urci ktore si zaplati. A podporuju aj Woo.

  2. čao,
    zaujímalo by ma prečo Astra Pro a nie Astra Free? Ktoré funkcionality sú tie za ktoré sa oplatí zaplatiť na rozdiel od iných firiem ktoré majú balíky widgetov pre Elementor?
    Díky za info

    1. Podľa môjho názoru pri spolupráci s Elementor Pro kľudne postačuje aj Astra Free. Niektoré jednoduché stránky však vytváram čisto len v Astra (ako napr. tento blog), kde Elementor nepotrebujem takže funkcionalita z Astra Pro je pre mňa potrebná.

  3. A co poviete na ENFOLD? Presne aj ja som dosiel k zaveru ze je fajn sa venovat poriadne jednej teme, nez mat x y webov na roznych temach a potom pri aktualizaciach sa rozpamatavat, ako som to tam vlastne riesil? Zvlast ak je tam nejaky vacsi casovy odstup. U mna vyhral ENFOLD este v roku 2014, okrem toho ze sa mi s nim skvele pracuje, casove naklady na vyvoj www stranky oproti elementoru polovicne, ma navyse obrovsku podporu ohladom kodovania ci uz css, alebo roznych php trikov.

  4. Dobry den, zaujimal by ma Vas nazor na Generatepress – riesim takmer rovnaku situaciu ako popisujete v clanku a zatial sa pohravam prave s Generatepress. Preco u Vas nakoniec vyhrala Astra? Zaujimalo by ma porovnanie…
    Dakujem

    1. Výber témy som realizoval niekedy v polovici roku 2019. Nerobil som si žiadnu porovnávaciu tabuľku. Vtedy som ešte nad napísaním tohto článku neuvažoval, tak som to nepovažoval za potrebné. S odstupom času si už preto nepamätám, kvôli čomu som sa rozhodol práve pre Astru.

      Každopádne si myslím, že s GeneratePress nespravíte žiadnu chybu, tiež to je kvalitná téma vhodná pre prepojenie s Elementorom.

      1. Honza Markovič

        Ahoj Ľubo, taky jsem byl rozhodnutý pro Astru, ještě na jaře. A jsem si jistý, že ses pro ni kdysi rozhodl – stejně jako já – kvůli její neuvěřitelné rychlosti. Autoři ji tak vymakali právě z hlediska této naprosto klíčové vlastnosti.

  5. Ja robím viacmenej iba v téme THE7 – osobne ju považujem za úplne TOP tému, kde sa dá nastaviť všetko možné aj nemožné. Naozaj má milión nastavení a nenašiel som nič čo by sa nedalo customizovať. Hlavný dôvod prečo ju používam – mám s ňou veľmi dobré výsledky v SEO … viem, že to nie je hlavne témou – ale pokiaľ som robil niečo v inej – tie výsledky neboli ani zdaľeka také ako v THE7. Tak asi soudruzi na Ukrajine vedia ako na to. Skúšal som aj Astru – ale tá má možnosti prispôsobenia dramaticky menšie ako THE7. Je plne kompatibilné s WP aj Elementrom.

    1. Súhlasím, Astra nemá až tak veľa nastavení, čo je zároveň aj jej výhodou, vďaka čomu je veľmi rýchla. Astra je primárne určená práve na prepojenie s nejakým page builderom, aj kvôli tomu nemá tú funkcionalitu až tak bohatú ako iné témy.

  6. Zdravím, čo hovoríte na tému „Hello“ od elementoru? Spolu s elementorom pre mňa vytvorili neroozlučnú dvojicu čo sa týka rýchlosť-flexibilnosť. Danú tému používam už skoro na všetky svoje projekty a zatiaľ som sa v nej nikdy nesklamal

Pridajte komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Návrat hore